Христо Драгозов нарисува обичта си към Шумен

Споделете с:

“Изложбата ми от рисунки е наредена и утре – 8 юли, от 17.30 часа в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“, ще бъде открита. Заповядайте на чаша бяло вино и да се „потопим“ в емоцията с обич към град Шумен” – така някак твърде скромно Христо Драгозов обявява своя дебют в изобразителното изкуство.

Самобитният талант на една от емблематичните личности в нашия град е събрал в изложбата, озаглавена “Да обичаш град Шумен”, 92 рисунки и 3 творби от дърворезба. Те са вдъхновени от родния град на Христо Драгозов – Шумен, от възстановките, в които той участва с клуб „Традиция”, от химна на Шумен… Условно картините в експозицията му са обособени в четири цикъла – „Коне” (пресъздаващи фрагменти от химна на града), в исторически аспект са циклите „Средновековие”, „Османска епоха” и „Следосвобожденски Шумен”. В изложбата са включени и пейзажи от любимите места в България – Велико Търново, Трявна, Караманово, Несебър.

Христо Драгозов e роден през 1957 г. в Шумен. Завършва Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново. Като офицер служи във военно формирование и Военна болница в Шумен. След напускане на редовете на армията, работи в БТК като мениджър на охранителна фирма и отново във военно формирование. Той е почетен член на Националното дружество „Традиция”, изпълнявал е редица впечатляващи роли и е писал сценарии за исторически възстановки. Пресъздава запомнящи се образи от историята у нас и в чужбина, сред които на хан Крум, на руския император Александър ??, на Осман паша в Плевен, на генерал Владимир Вазов в битката при Дойран… Не случайно често повтаря своята любима фраза: „България в сърцата!”.

218 преглеждания