Честит празник, Шумен!

Споделете с:

Поздравление от кмета Любомир Христов по случай празника на града 11 май.

 

„Уважаеми съграждани, приемете моите най-сърдечни поздравления по случай празника на Шумен – 11 май. На този ден църквата почита светите равноапостоли Кирил и Методий, а Шумен е градът, в който преди 210 години е организирано първото гражданско честване на двамата славянски първоучители.

Верни на духа на нашия град отбелязваме този ден с уважение и признателност към делото на духовници и революционери, творци, книжовници и просветители, превърнали Шумен в един от най-важните културни центрове по българските земи през Възраждането.

За духа на Шумен Царевна Миладинова – дъщеря на един от стружките братя Миладиновци и директор на девическото класно училище, пише: „Преди Освобождението Шумен цъфтеше и беше град на доброто състояние и на занаятчията, и работника, и търговеца. В града царят трудолюбие и добри взаимни обноски, всеобща взаимна почит. Всички знаеха, че трябва да се просветят, че трябва да просветят децата си“. А учителят Панайот Волов убеждава младите: „Народът ни има нужда от учени люде, които да го изведат на правия път.“ Път, който следват възрожденският книжовник и общественик, автор на първата българска оригинална повест Васил Друмев и основоположникът на българския театър Добри Войников. Закърмен с тези традиции е и Стилиян Чилингиров, който до последния си дъх неотклонно работи за съхраняване на националната книжнина и памет. От този дух черпи вдъхновение Панчо Владигеров и създава едни от най-хубавите си творби, пропити от любовта му към родния град.

Шумен е град със славно минало и европейско бъдеще. Град на хората, които и днес творят, прокарват пътища, строят красиви сгради, откриват фабрики, оживяват театри, библиотеки и читалища. И само ако сме заедно, с обща кауза, както са го правили предците ни, можем да продължим тяхното дело и да напишем нашата нова история.

 

Честит 11 май!“

 

Любомир Христов, кмет на община Шумен

189 преглеждания