Под личното си мото: “Огромното ми желание, което няма лимит!”, шуменското лъвче в кулинарното изкуство шеф Асен Ибров за втори път, след успеха си през 2021 г., се класира сред полуфиналистите в Топ 40 за „Национален готвач на годината в Англия“.
В своя феноменален дубъл той представя себе си и своята родина, като в официалния списък на участниците е записан като главен готвач на посолството на Република България в Лондон.
Ето какво сподели шеф Асен Ибров от английската столица специално за новинарското онлайн издание WWW.ZASHUMEN.BG: “Класирането за полуфинал е по-трудно от класирането за финал. Защото конкуренцията е много голяма и достигането до полуфинал е много трудно! Да, отново стигнах Топ 40 и това е голяма радост за мен. Когато човек постига всичко сам без помощ и спонсори и сам си съставя менюто. Накрая усещането за успех и удовлетворение е неописуемо. Тази година основното ни жури, което ни оценява, се ръководи от главния готвач Chef Matt Abé. Той управлява дълги години ресторанта “Gordan Ramsay”, който сега е оценен с три звезди “Мишлен”. Всички менюта и рецепти минават през него, преди да стигнем до полуфиналите и финалите. В тазгодишното меню критериите са изключително трудни, защото трябва да се фокусираме върху демонстриране на отлични кулинарни умения, креативно използване на местни, глобални устойчиви продукти, съставки и избягване на ненужни отпадъци. Също така за предястие критерият е ‘’Това съм Аз”, като включва представяне на собствени корени и етническа принадлежност. За основно се приготвя агнешко Lumina в нова интерпретация. За десерт трябва да изберем от специалната гама вкусове grand crus на шоколада “Valhora Chocolate”, който е един от най-добрите в света, и да го комбинираме най-добре в менюто. На финала отиват 10-те най-добри. Те ще бъдат обявени на 29 юли. Вълнението да бъдеш оценяван от най-добрите в кулинарията е неописуемо!…”
Асен Ибров е роден в Шумен, завършил е Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“. Кариерата му е започнала от училище – през 2010 г. е спечелил първо място за „Най-добър млад готвач на България“, през 2012 г. – четвърто място на националната селекция в „Bocuse d’Or, България“ (най-престижното професионално кулинарно състезание в света “Bocuse d’Or”), през 2015 г. – второ място в категория „Най-добре приготвено ястие от сьомга“ в „Национална кулинарна купа на България“, през 2019 г. заема четвърта позиция в „Най-добър готвач на България“, през миналата година на престижното състезание “Lumina Lamb Challenge UK 2023” в Лондон той получи сребърна грамота, първи сребърен медал и трета голяма награда.
„Моята мечта е да работя за себе си, да сбъдвам моите цели, да имам мой бизнес, да предам на хората моята храна, моя вкус, моето виждане, да мога да оставя някаква българска следа, за да се помни. Както обичам да казвам: защо да сбъдвам на някой мечтите, като мога да сбъдна моята!“ – откровен е още младият шуменец, който вече десетина години живее и работи в Лондон.