Шуменецът Асен Ибров за трети път се класира на полуфинал за „Национален готвач на годината в Англия“

Споделете с:

Ако използваме популярния английски термин “хеттрик”, то точно това постигна и шуменецът шеф Асен Ибров в Шампионската лига на кулинарните майстори. Той се класира за трети път на полуфинала сред Топ 40 на „Национален готвач на годината в Англия – 2025“ (Craft Guild of Chefs NCOTY). Дебютът му беше през 2021 г., после остана само на крачка от финала през 2024 г. и ето сега отново е устремен към престижната титла.

“С всяка изминала година пътят става все по-предизвикателен, но и все по-вълнуващ. Готвенето не е просто занаят – то е страст, упоритост и постоянен стремеж към съвършенство” – споделя шуменското лъвче в кулинарното изкуство. И допълва, че “класирането за полуфинал изглежда по-трудно от класирането сред 10-те финалисти, защото конкуренцията е много голяма.”

“За да стигна до Топ 40 трябваше да приготвя син омар – истинско изпитание за техниката и вкуса; две различни части от телешко, съчетани с картоф и лук като задължителни гарнитури; тарталета с шоколад Valrhona Grand Crus – където избрах вкус, който да разкаже история – обяснява шеф Асен Ибров. И вече реално поглежда към полуфинала – А сега… започва новото предизвикателство: темата за полуфиналите е “Show-stopping dessert” – десерт, който те кара да се усмихнеш още щом го видиш, да кажеш „Уау!“, и когато го опиташ – да те върне към скъп спомен от миналото. Остава само едно: да създам нещо, което не просто впечатлява, а докосва. За съжаление, не мога да разкажа много какво точно съм сготвил с подробности, защото трябва да го пазим в тайна докато не обявят 10-те финалисти.”

Нека да напомня, че личното мото на шеф Асен Ибров е: “Огромното ми желание, което няма лимит!” и то е твърде показателно за състезателния му дух, с който е закърмен още на ринга в СК “Шуменска крепост”, където е тренирал кикбокс. Вече над 10 години той трупа ценен опит в Лондон сред кулинарния елит във Великобритания и никак не се притеснява от конкуренцията на своите колеги от ресторанти с по няколко звезди “Мишлен”. От 5 години е главен готвач в дипломатическото представителство на България в английската столица, където е заслужил доверието лично на посланик Марин Райков, бивш министър-председател у нас. Там, освен на националния празник Трети март, шеф Ибров се грижи за VIP-менюто на официалните гости в българското посолство. Приготвял е храна за цар Симеон, за българския патриарх Даниил, за бившия премиер Иван Костов, за престолонаследника на японския император принц Фумихито, за футболисти на “Манчестър Юнайтед” и на наши артисти… “Всички те се хранят здравословно, предпочитат зеленчуци, плодове и риба” – отбелязва младият шуменец. Разбира се, той никога не пропуска да приготви традиционни български ястия и дори гозби, които е научил от баба си. За сюрприз на миналогодишното си участие на полуфинала за “Национален готвач на годината в Англия“ се е представил с модернизирана версия на известната българска шопска салата. Не на последно място шеф Ибров се налага в кулинарното изкуство със своите авторски ястия. И затова често признава: “Много обичам да експериментирам в кухнята!“

Шуменецът е завършил Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в родния град. Кариерата му е започнала от училище – през 2010 г. е спечелил първо място за „Най-добър млад готвач на България“, през 2012 г. – четвърто място на националната селекция в „Bocuse d’Or, България“ (най-престижното професионално кулинарно състезание в света “Bocuse d’Or”), през 2015 г. – второ място в категория „Най-добре приготвено ястие от сьомга“ в „Национална кулинарна купа на България“, а през 2023 г. на авторитетното състезание  “Lumina Lamb Challenge UK” в Лондон получи сребърна грамота, първи сребърен медал и трета голяма награда.

Натрупа стаж и в екипа на кулинарната арт институция с близо 130-годишна традиция в Лондон “Le Cordon Bleu”. През тази пролет шуменецът завърши и “Canterbury Christ Churd University”.

„Моята мечта е да работя за себе си, да сбъдвам моите цели, да имам мой бизнес, да предам на хората моята храна, моя вкус, моето виждане, да мога да оставя някаква българска следа, за да се помни. Както обичам да казвам: защо да сбъдвам на някой мечтите, като мога да сбъдна моята!“ – откровен е шеф Асен Ибров. И вече е съвсем близо до сбъдване на своята мечта.

Планира да открие заведение “Potato Junction”, като проект за реализация на собствен бизнес. В него ще предлага традиционното британско ястие „Джакет патейто“ (Jacket Potato), което се превежда буквално като „картоф с яке“ – представлява печен цял картоф с кожата, разрязан и пълнен с различни апетитни плънки. За ценителите ще има и много специални гурме картофки, както и други изкушаващи вкусотии.

Нека да пожелаем от сърце успех на шеф Асен Ибров – шуменското слънце на гурмето!

 

1 409 преглеждания