Шуменски депутат е номиниран за премиер

Споделете с:

Народният представител от „Продължаваме промяната“ в 48-ото Народно събрание академик Николай Денков, избран от 30-и многомандатен избирателен район – Шумен, е номиниран за министър-председател с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев предстои да връчи на втората политическа сила. Това съобщи днес на брифинг в Народното събрание съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Приех тази номинация, която ще бъде представена на националните органи на съответните партии с идеята, че трябва да потърсим съгласие по най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората – обяви академик Денков. – Започваме разговори с всички политически сили. Идеята е заедно да видим какво може да ни обедини и тези от силите, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за политиките, които ние поставяме като приоритетни за хората. Ще изпратя писмо-покана до всички парламентарно представени партии за обща среща, защото смятаме, че дискусиите трябва да бъдат провеждани с всички партньори, които искат да участват в това начинание. Задачата е изключително трудна, това, което можем да обещаем е, че се отнасяме към нея изключително отговорно и ще направим, каквото зависи от нас.“

“Най-правилната номинация в тази ситуация. Безспорен професионалист, експерт, учен. Диалогичен, дипломат и естествено академик – коментира областният лидер на ПП “Продължаваме промяната” в Шумен Николай Колев. – По-вероятно е да не се случи редовно правителство и с този мандат, но определено е много добър отговор на това, което беше предложено за първия мандат.”

Само преди броени дни акад. Николай Денков за пореден път прояви своята загриженост към проблемите на гражданите в своя избирателен район. Пречиствателната станция за питейни води в Шумен е завършена на 92 процента, стана ясно от отговора на министър Иван Шишков на въпроса в пленарна зала на шуменския депутат от „Продължаваме промяната“ за това какво се случва с проектите за пречиствателната станция и реконструкцията на централния водопровод. Министър Шишков обясни още, че същинската работа по централния водопровод не е започнала, дори няма издадено разрешение за строеж за целия участък от него, който трябва да се ремонтира.

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. Завършил е Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2018 г. става член-кореспондент на Българската академия на науките. През 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“. От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „Academia Europеa“. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г., акад. Денков е в първия 1 % на най-влиятелните учени в света в своята сфера.  

От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

 

358 преглеждания