Шуменско участие в научна конференция за Левски

Споделете с:

В заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“. Тя бе организирана от Софийския университет и Българската академия на науките и е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на Президента на Република България.
На форума присъстваха заместник-ректорът на Алма Матер доц. Георги Вълчев и министърът на културата Найден Тодоров. В рамките на петте заседания на научната конференция участваха утвърдени учени и водещи млади специалисти, които представиха и дискутираха различни аспекти от живота и делото на Васил Левски в контекста на европейското политическо мислене през ХIХ век и на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ век.
Роденият в Шумен проф. д-р Пламен Митев откри първото заседание с доклада “Васил Левски, Арабаконашкото приключение и комитетското дело (нови историографски прочити и предизвикателства)”. Уредникът на къща музей “Панайот Волов” към Регионалния исторически музей в Шумен д-р Милена Андреева представи своето научно изследване “Васил Левски – дело и памет: акценти в добри музейно-педагогически практики и издания“.

 

233 преглеждания