Шуменци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Споделете с:

Точно в 12.00 часа в Деня на Ботев – 2 юни, сирените в Шумен и в цялата страна отново приканиха гражданите да отдадат почит пред паметта на великия български поет и революционер и загиналите за свободата на България. По традиция сигналът за въздушна опасност даде знак на водачите на автомобили и на хората по улиците да спрат и да останат на място, за да склонят глава като израз на уважение и преклонение пред българските герои.

„Сирените ни напомнят за курбана, който нашият народ е принесъл, за да живее в свободно Отечество, но със своя тревожен вой ни предупреждават и за опасността тази свобода да бъде изгубена,“ каза в словото си преподавателят в ШУ „Еп. К. Преславски“ и общински съветник от ВМРО доц. д-р Стефан Минков. „Ботев е символ на непримиримия дух, на българския гений и на готовността за саможертва. Захари Стоянов пише за него – „роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповядва и да прави епохи“. А епохата е на романтичната мечта и представа за свободна и независима България, в която властва законът. Постигнахме ли тази България? Достойни наследници ли сме на нашите предци?“, риторично попита ораторът.

Доц. Минков припомни, че Денят на Ботев се отбелязва от 1901 година. „Умирайки преди 147 години, той възкръсва в народната памет не само със саможертвата си, не само с великия си поетически талант, който притежават единствено докоснатите от Бога, а и с усещането, че Ботевите слова са съвестта на нацията, тежки обвинения за някои кривици, както се изразява друг велик българин – Апостола на свободата, които трябва да признаем и да преодолеем, но и които са свидетелство за нашата, българската самобитност“, каза още доц. Стефан Минков.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на общинската и областната администрация, на политически партии, културни организации и граждани.

236 преглеждания