Шуменци се преклониха пред паметта на Апостола и героите на Освобождението

Споделете с:

Шумен отбеляза тържествено 186 години от рождението на Васил Левски и 145 години от освобождението на града.

Венци и цветя в знак на признателност бяха положени пред бюст-паметника на Апостола на свободата от кмета Любомир Христов, областния управител проф. Христо Христов, председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на общинската и областната управа, обществени, политически организации и граждани.

Стихове за Левски рецитираха деца от литературния клуб „Сладкодумци“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“. Думи на признателност произнесе сержант Добромир Калинов, курсант във факултета „Артилерия, противовъздушна отбрана, комуникационни и информационни системи“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

Сержант Добромир Калинов по особен начин носи Левски в сърцето си. Съгражданин е на Апостола на свободата и е избрал да бъде част от българската армия.

“Апостолът на свободата е пример за подражание, който отваря човешкия дух към велики дела. Всеки, който чуе името Васил Левски, трябва да чувства свободата и силата, която носи неговото име”, каза сержант Калинов.

С церемонията бяха отбелязани и 145 години от освобождението на Шумен.

От 17.00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Общината ще бъде прожектиран филмът „Лъвский – европеец в Българско“ на режисьора Искрен Красимиров. Входът е свободен.

 

Снимка – Стоян Стоянов, Радио Шумен

420 преглеждания