Шумен – градът на “Мис България”

Споделете с:

“За първи път в историята на конкурсите за красота три шуменки с корони на сцената на “Мис България 2022” – бивша, настояща и първа подгласничка! Не мога да опиша радостта и гордостта, която чувствам от факта, че първите две корони са на главите на шуменките Александра Кръстева и Никол Иванова, връчени от шуменката Сара Младенова – “Мис България 2021” – това сподели във Фейсбук Сабин Асенов, който е организатор на конкурса “Мис Шумен” и хореограф на “Мис България”. – Гордея се с нашите момичета, защото те, освен че са красиви, са естествени, истински, скромни и възпитани и ни представиха абсолютно достойно!”

Любопитно е, че двете красавици – Александра и Никол, си размениха местата, но явно такова е решението на журито с председател Ирина Папазова – собственик на модна агенция “Интерсаунд”, която държи правата за конкурса “Мис България”. Никол е актуалната “Мис Шумен”, а Александра й беше първа подгласничка. На националния финал, обаче, Александра беше коронована за “Мис България”, а Никол й стана първа подгласничка.

По обяснението на Сабин Асенов, по време на регионалния конкурс в шуменския “Колизеум” Александра беше избрана за Лице на Асоциацията на модните агенции в България и получи правото да участва на “Мис България 2022” като представителка на София, тъй като тя учи и живее в столицата. Алекс е студентка в първи курс по специалността “Архитектура”. Родена е в Шумен на 17 декември 2003 г., висока е 175 см, ще представи България на световния конкурс “Мис Планет 2022” в Грузия. Обича да рисува, да се разхожда сред природата, има домашен любимец – куче.

Освен короната на първа подгласничка, Никол заслужи и три специални награди на конкурса “Мис България 2022”. Тя е на 18 години, висока 178 см, учи в 12 клас в СУ “Сава Доброплодни” – паралелка с интензивно изучаване на езици и софтуерно инженерство. Отделя много време за спорт и фитнес, обича да бъде сред природата, занимава се с анимации, запалена е и по модата. “Бъдете естествени, натурални и себе си!” – това е нейното пожелание към младите хора и вярва, че Шумен е град с бъдеще.

Ако и това ви се стори любопитно, ще добавя и признанието на Александра и Никол, че засега те не са обвързани с… гаджета (б. а. – все пак и участието в националния конкурс е за неомъжени жени).

Но по всичко изглежда, че съвременната история на Шумен е достатъчно обвързана с женската красота. Само ще напомня, че преди настоящия безспорен триумф на Сара Младенова, Никол Иванова и Александра Кръстева, през 2020 г. Михаела Дамянова стана първа подгласничка на победителката. През 1998 г. Полина Антонова спечели короната на “Мис България”, през 2001 г. с нея се окичи Таня Карабелова (б. а. – и също като случая с Александра сега, тогава обявиха Таня за шуменка, защото по това време тя беше студентка в Шуменския университет, макар че дойде от Разград) и през 2006 г. престижната титла отнесе Славена Вътова.

Помня преди 16 години как тържествено и с бонбони “Мерси” беше посрещната Славена в община Шумен. Тогава един общински съветник подхвърли идеята в кулоарите на местния ни парламент – на входовете на града да бъдат поставени билбордове с надпис “Добре дошли в Шумен – градът на Мис България!” Според мен, реализацията на тази идея звучи изключително актуално точно сега!…

Първа снимка – Надя Кънева, втора снимка – личен архив на Сабин Асенов

1 853 преглеждания