Шумен посрещна българския контингент от мисията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

Споделете с:

По-рано днес в Шумен официално беше посрещнат българският контингент, взел участие във военната операция на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина. Церемонията се състоя пред сградата на Община Шумен. Сред официалните гости беше кметът на Шумен Любомир Христов. Присъстваха още областният управител Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, военнослужещи и граждани.

Заместник-командирът на Щаба на Сухопътните войски на Българската армия полк. Васил Енчев поздрави личния състав от контингента, участвал в операцията по повод успешното приключване на мисията. В словото си той отбеляза, че българските военни са показали високо ниво на своята  подготовка, професионализъм и отговорност, съчетани с мотивация за изпълнение на съвместните задачи. „Вие показахте, че успешно можете да се интегрирате в оперативната обстановка в многонационалното формирование, да служите под многонационално командване и да изпълнявате съвместни задачи с коалиционните партньори. Показахте, че можете да работите в екип и да бъдете достоен партньор“, каза полк Енчев. Той отбеляза и високата оценка, получена от командването на мисията, като посочи, че контингентът ни е продължил традицията за достойното представяне на нашите военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Съставът на българския контингент в международната мисия „Алтеа“ е до 110 военнослужещи. Основаната част беше сформирана от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и беше попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив, информират от пресцентъра на Министерството на отбраната.

 

262 преглеждания