Шумен почете Апостола на свободата

Споделете с:

Със заупокойна молитва в памет на Васил Левски започна възпоменателната церемония в Шумен по повод 150 години от гибелта на Апостола на българската свобода. Ритуалът събра днес десетки шуменци пред паметника на Васил Левски на площад „Освобождение“, които дойдоха да изразят своята признателност към делото и саможертвата на големия български революционер и национален герой, да сведат глава в знак на почит и да поднесат венци и цветя.

„Много се говори за героя Левски, за идеолога, стратега и организатора на националната ни революция и сякаш трудно разчупваме рамките на този исторически шаблон. Все още непозната за нас остава неговата човешка и духовна същина. Всяко поколение има своя представа, изградило е свой образ за Левски. В народната памет той е икона на всичко чисто и свято. Човек с „нечут характер“, по думите на Ботев, с рядко срещани стоицизъм и мъжество“, каза в словото си директорът на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ д-р Росица Добрева.

Тя отбеляза още, че днес, в динамичното ни настояще, Левски ни е нужен повече от всякога – като коректив за истина, към която трябва да се стремим. „Делото му пося в нас порива за свобода – не само физическата, но и онази истинската, свободата на Духа, която отхвърля зависимостите на времето и обстоятелствата. Защото свободата е вътрешно състояние да надмогнеш омразата и разединението, да простиш предателството, да протегнеш ръка на ближния. Може би такъв героизъм е необходим днес. Време е да оставим книжния образ на Левски и да вложим живия идеал за него в ума, в сърцето и в делата си“, допълни Добрева.

В програмата за отбелязване на годишнината се включиха ученици от СУ „Васил Левски“, които изнесоха рецитал „Твой син, Българийо“ по стихове, посветени на Апостола. Участваха и представителни роти от Шуменския гарнизон, курсанти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“, Духовият оркестър „Михаил Биков“, членове на Националното дружество „Традиция“ – клон Шумен, на Сдружението „Жива история“ и на Родолюбивите комитети „Кан Крум Страшний“ и „Кан Каран Крум Страшний“.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, зам.-ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Чавдар Сотиров, заместник-кметове, общински съветници, представители на политически, просветни, обществени, културни организации и граждани.

Възпоменателната церемония завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

279 преглеждания