Шумен чества Трети март

Споделете с:

С освещаване на новите паметни плочи на опълченците от Шуменско, участвали в Руско-турската Освободителна война 1877- 1878 година като доброволци в Опълчението, започна празникът на Трети март в Шумен. Три гранитни мемориални плочи са поставени на каменната стена на оградата на храма „Свето Възнесение Господне“. Автор на композицията е шуменският художник и скулптор Валерий Желязков.

Кметът Любомир Христов и началникът на Военния гарнизон полковник Добромир Добрев откриха мемориала. „Никога не бива да забравяме подвига на героичните опълченци, които проляха кръвта си и отдадоха живота си за българската свобода. Тези мемориални плочи са достоен израз на нашето преклонение пред техния дух и саможертва. Храмът „Свето Възнесение Господне“ е свято място за всеки шуменец и вярвам, че това пространство ще се превърне в място на паметта“, каза кметът.

Архиерейският наместник отец Димитър извърши освещаването на паметните плочи. В церемонията се включиха представителни роти от Шуменския гарнизон, курсанти от военното училище и Градския духов оркестър. В знак на признателност бяха поставени венци и цветя.

В ритуала участваха областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на общинското ръководство, на военни, културни, просветни, партийни организации и много граждани.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на България воини и опълченци и молебен за здраве и благоденствие бяха отслужени в храма „Свето Възнесение Господне“.

По случай националния празник Трети март се състоя празничен концерт с участието на Ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“ и Детския танцов ансамбъл „Звънче“. Спектакълът бе в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

Кулминацията на честването в Шумен бе тържествената заря-проверка, която се състоя тази вечер на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

262 преглеждания