Имало едно време избори в Шумен, а сега?!…

Споделете с:

“Блестяща изборна победа!” – това съобщава челното заглавие на вестник “Шуменска заря” след края на местните избори преди почти половин век – в броя на печатното издание от 15 януари 1974 г.

Сега медиите тръбят за предстоящите балотажи – нещо нечувано в онова далечно време…

На изборите за народни съвети в тогавашния Шуменски окръг, проведени на 13 януари 1974 г., избирателната активност е била закована на 99.85 на сто. В репортажа на вестника е цитиран и Николай Тончев – тогава ученик в IV курс на ТМТ “Христо Ботев” (днешният изпълнителен директор на “Индустриален парк Шумен” АД): “Щастлив съм, че вече имам право и аз да се произнасям по такива важни въпроси като избирането на народни съвети“…

А на местните избори, състояли се на 29 октомври 2023 г., процентът на гласувалите избиратели в община Шумен се оказа рекордно нисък – едва 33.08 на сто.

Преди половин столетие изборите у нас преминаваха под знамето на една единствена политическа коалиция, по-късно станала масова обществена организация – Отечественият фронт (1942-1990). Разбира се, за по-младите хора трябва да се уточни, че ОФ беше изцяло под контрола на Българската комунистическа партия и стриктно следваше нейната идеология. Така че за кандидат-съветниците от ОФ се гласуваше безапелационно между 99 и 100 на сто.

Преди броени дни на местния вот в община Шумен доверие да получат от избирателите очакваха представителите на цели 18 партии и коалиции. А един инициативен комитет си позволи дори да номинира независим кандидат – нещо невероятно да се случи преди демократичните промени у нас. Да не говорим, че и цял отбор от единадесет кандидати за кмет на общината – всички с екипите на различни партии и коалиции, се яви пред гласоподавателите с надеждата, че те ще вкарат повече бюлетини за тях в урните.

През зимата на 1974 г. в Шумен е имало само 21 избирателни секции, като изборният процес край тях е преминал с песни, кръшни хора и народно веселие, без въобще да е било необходимо предварително подгряване  с каквито и да е социологически проучвания…

Сега на територията на общината бяха разкрити 131 секции за гласуване, от тях 4 подвижни. Равносметката, обаче, е плачевна – от имащите право на глас 77 083 избиратели са упражнили това си право само 25 500. От тях са били подадени 21 069 действителни гласа. Недействителните гласове бяха 3 721. С „Не подкрепям никого“ гласуваха 710. А по времето на ОФ подкрепата беше всенародна…

Малко под 10 процента от всичките 426 кандидати за общински съветници реално влизат в новия местен парламент на Шумен. Те са от листите на 8 партии или коалиции, както и единственият независим кандидат – излъчени са общо 41 съветници.

И да завършим с две любопитни новини. От единадесетте кандидати за кмет на общината, за съжаление, най-малък брой гласове – 171, е събрал Красимир Костов, който беше цели два мандата градоначалник на Шумен. А още по-нелепо изглежда резултатът от кметските избори в селата Лозево и Панайот Волово, в които кандидатите на ПП “Български възход”, съответно – Пламен Гочев и Марин Димитров, имат в актива си по нула гласа, т. е. и те самите не са гласували за себе си. Е, такова нещо по времето на ОФ никой не би допуснал.

Не на последно място трайно лошо впечатление ми прави и фактът, че след като ЦИК се отказа от машинното гласуване, толкова много хартия ще отиде за вторични суровини. Специално в община Шумен са били получени 87 800 бюлетини. Но, забележете – 61 980 броя от тях са останали неизползвани. Какво безобразно разхищение на народните пари е това, ако тези бюлетини поне не ставаха за тапети в офисите на предизборните щабове!…

 

 

 

 

 

4 374 преглеждания