На благотворителна вечер събраха над 33 000 лева за реставрация на Голямата базилика в Плиска

Споделете с:

На благотворителната вечер за набиране на средства за реставрация на Голямата базилика в Плиска бяха събрани 33 067 лева. От благотворителния търг се събраха 12 120 лв.

Най-скъпо продаденият предмет бе иконата „Свети Тервел Цар Български“, закупена от семейство Кипрови за 3500 лв. От предметите, дарени от популярни лица, най-скъпо бе продадено стъкленото цвете от остров Мурано, което бе закупено от Димитър Александров и подарено на неговата съпруга Катя срещу 1500 лв.

На вечерята присъстваха лично олимпийският, световен и европейски шампион по вдигане на тежести и старши треньор на националния отбор на България Иван Иванов и двукратният световен шампион по муай тай Християн Тотев, които поздравиха гостите и връчиха своите предмети на спечелилите ги в търга.

Сред общо 21 предмети, които участваха в търга, беше и дареният от екипа на нашата редакция антикварен брой на вестник „Шуменска заря“ от 5 май 1990 г., в който под заглавието „На многая лета!“ на челно място е публикуван репортаж от състоялия се в първопрестолния град Плиска народен събор, посветен на 1125-годишнината от покръстването на българския народ и е отслужен благодарствен молебен в Голямата базилика. Коричната цена на този брой на вестника е само 8 стотинки, но с него беше даден стартът на търга, като той беше предложен с начална цена от 50 лева. Последва наддаване със стъпки по 20 лева, а крайната сума от 150 лева плати известният шуменски бизнесмен Веско Василев. Така в името на благородната кауза цената на един екземпляр от вестника поскъпна 1875 пъти – факт, който едва ли се е случвал досега в дългогодишната история на „Шуменска заря“…

От поставената в залата урна за дарения, комисия от трима нотариуси изброи събрани 13 347 лв. В тях влизат сумите от кувертите за вечерта, както и парите от директната продажба на дискове и книга, предоставени от Кичка Бодурова и картички от стария Шумен, предоставени от студио „Трима“. Към тези две суми бяха прибавени 600 лв., дарени по банкова сметка от „Рока България“ АД, 3000 лв., дарени от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, както и 4000 лв., дарени от „Алкомет“ АД на самата вечер. Така общата сума достигна 33 067 лв. Отделно Младен Станев заяви, че заедно с проф. Николай Овчаров даряват за реставрацията 500 кв. м. бял мрамор. В аванс от „Алкомет“ АД обявиха, че ще дарят от средствата в социалната си програма за 2017 г. сумата от 40 000 лв. за реставрация на Голямата базилика в Плиска.

На вечерята присъстваха над 270 души, сред които депутати, областни управители, кметове на общини и населени места, общински съветници, представители на бизнеса, общественици, лекари, юристи, учители и преподаватели, артисти и хора на изкуството, журналисти. Специален гост на събитието бе проф. Божидар Димитров, който изрази своята благодарност към всички и надеждата, че с примера от Шумен, от където е убеден, че стартира новото българско Възраждане, мисията по възвръщането на величието на Голямата базилика ще бъде успешно осъществена. Директорът на Националния исторически музей подари мощи на свети Георги Победоносец за църквата, която изгражда край село Троица шуменският бизнесмен Илия Попов.

219 преглеждания