Шуменските футболни професори празнуваха тридесетилетие

Споделете с:

 

На фона на разпънатия на кръст шуменски футбол (занемарен градски стадион и представителен отбор на областния център в първенството на “селската” група) изглежда, че Господ е футболен професор в Шумен. Той е съхранил вярата във ветераните, че футболната игра остава религия за тях през целия им живот, крепи техния непресъхващ ентусиазъм, дава им сили да продължат оспорваните дербита всяка неделя на Ученическия стадион.

“Кой вярваше, когато бяхме 40-годишни, че ще стигнем до тук?! – попита риторично президентът на Неделния футболен клуб “Професорите” Христо Христов. – През изминалите 30 години ние успяхме да създадем една общност, която изгради много добра колективна атмосфера.” Той отчете, че през трите десетилетия през клуба са преминали около 60 човека. Сред тях са непрежалимият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, световноизвестният цигулар проф. Минчо Минчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Разбира се, на терена са излизали и изявени бивши състезатели, оставили трайна диря сред майсторите в българския футбол – Илия Попов, Георги Тодоров, Валентин Чакъров, Иван Танков, Петър Войнов, Иван Евтимов, Валери Николов.

За изминалия период са изиграни общо около 1600 мача. “От 1994 г. насам няма неделя, която да сме пропуснали – потвърди Христо Христов. – Играли сме и при минус 12 градуса, и при плюс 35-40 градуса. По традиция мачът продължава два часа, после разборът е шест часа…”

Почти 15 години продължава съществуването и на един уникален турнир, създаден от НФК “Професорите” с участието на отбора на свещениците от Варненско-Великопреславската митрополия и състава на Военноморските сили. Той се организира по модела на “Големия шлем” при разменено гостуване и при игра на кортово игрище, на терен с изкуствена настилка или на пясъчната ивица на черноморския плаж край Варна. Приятелски мач се състоя и на стадиона в Попово с местните ветерани.

Президентът на НФК “Професорите” Христо Христов връчи престижни награди. За “Личност на 30-летието” беше обявен д-р Бисер Митев, който получи икона на Свети Пантелеймон. За цялостно присъствие и принос към клуба беше отличен Илия Попов. За “Вратар на 30-летието” беше посочен Георги Луладжиев. За “Най-полезен играч” беше избран Стефан Димитров. “Голмайстор на 30-летието” стана Стоян Стоянов, който има над 2000 точни попадения. С над 1500 гола негов първи подгласник стана Ереджеб Илияз. А Георги Георгиев получи приз за най-много вкарани голове за един месец – 24, като 11 от тях са в един мач. Нелчо Александров беше отличен за най-красив гол, отбелязан със задна ножица, Емил Евтимов – за проявено мъжество и воля, Красимир Минев – за голямо желание за победа, а Жорко Челебиев – за най-добър футболист сред ловците. Специални награди получиха още д-р Детелин Димов – за лекар, журналистът Пламен Георгиев – за летописец, Румен Христов. Купата за отбора-победител на 30-летието вдигна капитанът на “сините“ Илия Попов. Всички ветерани от двата тима получиха сини и жълти юбилейни фланелки на НФК “Професорите” с номер 30 на гърба.

На тържеството специален гост беше кметът на община Шумен проф. Христо Христов. Той поднесе поздравителен адрес до НФК “Професорите” и подчерта, че ще работи усилено за възстановяване на традициите в шуменския футбол и завръщането му сред елита в България, както и за обновяване на градския стадион “Панайот Волов” и спортната база за подрастващите. От ръководството на НФК “Професорите” кметът получи уникална фланелка “100 години футбол в България”, а той връчи на президента Христо Христов плакет на глобалния символ на нашата държава – Мадарския конник.

Отчетена беше и една традиционна неформална класация, за която се води ежегодна конкуренция в НФК “Професорите”. Експертната комисия, ръководена от Илия Попов, избра за “Баш винар” Стоян Стоянов, а неговият ученик в това домашно виноизкуство Павел Караиванов спечели специалния приз за младото поколение – “Винар на бъдещето”.

Тържеството продължи с много музикални поздрави и хитови песни, които изпълни любимият на всички талантлив певец Петко Захариев, записал също в своята биография блестящи футболни победи.

4 714 преглеждания