Женският тим на „Шумен 98“ стана първият носител на „Купа България“ по плажен хандбал

Споделете с:

Звездният тим на ХК „Шумен 98“ стана първият носител на „Купа България“ по плажен хандбал на завършилия вчера финален турнир за 2016 г. край басейна „Аква свят“. Чаровната и много перспективна шуменска състезателка Ирене Иванова беше отличена с приза за най-атрактивен играч. А нейната съотборничка Фатме Юксел беше обявена за най-добър вратар. Победителките получиха плакет и златни медали.

В състава на „Шумен 98“ блестяха с играта си Десислава Илиева, Диляна Христова, Габриела Христова, Християна Драганова, Марина Валентинова, Антоанета Вълканова, Виктория Рачева. Ирене Иванова заслужи много овации за красиво отбелязаните си голове след майсторско завъртване на тялото. Вратарката Фатме Юксел пък не само спаси доста удари, но и сама реализира няколко попадения от далечно разстояние.

Домакините постигнаха своите победи пред погледите на голмайсторката от последните две първенства по хандбал в „А“ група жени Кръстина Сабо и на Грета Хубчева. В събота „Шумен 98“ спечели с по 2:0 срещу „Ники спорт“ (Сливница) и срещу „Раховец“ (Горна Оряховица). Вчера домакините играха демонстративен мач срещу сборен отбор на „Ники спорт“ и „Раховец“, като отново триумфираха с 2:0. В крайното класиране при жените на второ място е „Раховец“, а на трето – „Ники спорт“.

При мъжете в предварителната си група отборът на „Шумен 61“ победи с 2:1 „Раховец“ след дузпи, но загуби от „Стови“ с 1:2 след дузпи и от „Асти“ (Хасково) с 0:2. В мача за седмо място домакините победиха с 2:1 след дузпи „Добруджа“ (Добрич). В състава на „Шумен 61“ играха Юлиан Касабов, вратарят Ангел Ангелов, Павлин Венков и Кристиян Костадинов. В драматичен финал „Локомотив“ (Варна) победи с 2:1 след изпълнение на дузпи („сам срещу вратаря“) „Раховец“. На трето място в крайното класиране се нареди отборът на „Асти“ (Хасково), на четвърто – „Локомотив“ (Горна Оряховица), на пето – „Стови“, на шесто – „Левски“ (София). За най-атрактивен играч беше обявен Юсню Басер от „Локомотив“ (Варна), а за най-добър вратар – Мирослав Данаилов от „Раховец“.

Двудневният финален турнир за „Купа България“ по плажен хандбал за мъже и жени беше официално открит и закрит от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев. Той връчи и наградите на призьорите. От името на Българската федерация по хандбал Милен Янев заяви, че мачовете са били много оспорвани, но са преминали в духа на спортсменството. Главният организатор на турнира Николай Начев каза, че на следващите Олимпийски игри през 2020 година плажният хандбал ще бъде включен като олимпийски спорт.

337 преглеждания