Кметът Любомир Христов и авторският екип представиха проекта за закрит басейн в Шумен

Споделете с:

Новото съоръжение ще бъде изградено на мястото на аквапарка на изхода от Шумен по бул. „Ришки проход“ с идеята да се осигури впоследствие функционална връзка със съществуващия басейн. Техническият проект е готов. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Ще се постараем това да стане колкото е възможно по-скоро, обясни кметът. „Ще започнем със собствени средства. Не сме се отказали и ще продължим да търсим финансиране от държавата и от различни източници, национални и европейски програми“, уточни при откриването на срещата кметът на Шумен Любомир Христов. Той припомни, че една от неговите цели като кмет е осъвременяването на старите и изграждането на нови спортни бази за децата и младите хора на Шумен. „Вярно е, че това е много скъпо съоръжение, но пък е нещо, за което шуменци имат големи очаквания. Надявам се да можем да ги оправдаем с проекта, който сега ще ви представим“, каза още кметът.

На срещата присъстваха треньори, някои от доайените на плувния спорт в Шумен, сред които Иван Лазаров, Николай Стоянов, Стоянчо Герасимов, Владимир Герчев, Сашо Евлогиев, общински съветници и журналисти.

Проектът беше представен от арх. Стоян Петков, ръководител на екипа, изготвил проекта по задание на Община Шумен. Той предвижда изграждането на два басейна в основната зала на новата сграда, с които ще се осигури целогодишното й използване за провеждане на тренировъчна дейност и за състезания. Големият басейн ще е с дължина 33.33 м, ширина 25.03 м, дълбочина 2 метра. Той е предназначен за различни плувни спортове, за провеждане на състезания по водна топка за жени и мъже. По-малкият басейн е с дължина 16 м, ширина 12.5 м, дълбочина – от 0,85 до 1,25 м и ще се използва с учебна цел за начинаещи и за рехабилитация. По думите на инж. Добриан Ситронов, всеки басейн ще бъде облицован с антибактериални плочи, ще е със собствена пречиствателна станция и отделна система за химизация на водата. Първоначално ще бъдат изградени 8 коридора, но има възможност за общо 13.

Предвидени са трибуни за зрители със 140 седящи места, включително и за хора с увреждания.

Сградата е на няколко нива. В част от обема си тя разполага с един подземен етаж, където са разположени всички обслужващи помещения. В основната зала са двата басейна. В северния ъгъл на сградата е оформен двуетажен обем с правоъгълна форма, който допълва залата с басейните в единна композиция. В тази зона на 3 етажни нива са разположени необходимите за спортното съоръжение спомагателни, административни и рекреационни помещения, кабинети, кафе и конферентна зала, които имат визуална връзка с двата басейна. Термопомпи ще затоплят водата и въздуха. Направено е допълнително оразмеряване на покрива на южния скат, с което е предвидена възможност и за монтирането на фотоволтаици, обясни инж. Анастас Гонов. Според него, избраната конструкция има още редица предимства както по отношение на отсъствието на колони в големия басейн, така и за осигуряването на противопожарната безопасност при използваните конструкции. „Това бяха сериозни предизвикателства пред нашия екип, но и част от заданието на общината по отношение на функционалност и икономии. Надявам се, че сме се справили добре“, коментира още инж. Гонов.

Общата разгъната площ на сградата е 3 100 кв. м. Връзката между етажите е посредством стълбище и асансьор, разположени до централния вход на сградата, който гледа на североизток към бул. „Ришки проход“. На запад е вътрешният двор, за който е изготвен проект за озеленяване. На територията на целия имот са предвидени нови допълнителни 18  паркоместа, които заедно със съществуващите към момента в аквапарка, стават общо над 60.

338 преглеждания