Младите национали от СК “Шуменска крепост” се завърнаха с медали от Евро-2023

Споделете с:

И четиримата млади национали от СК “Шуменска крепост”, водени от опитните треньори Галин Методиев и Християн Тотев, се завърнаха с медали от Истанбул в Турция, който беше домакин на Европейското първенство по кикбокс за състезатели на възраст от 7 до 19 години във всички стилове.

“Доволен съм от нашето представяне – не само, защото шуменци спечелиха два сребърни и два бронзови медала, а защото те показаха на ринга и голямо израстване – коментира специално за новинарския сайт WWW.ZASHUMEN.BG старши треньорът на шуменския клуб Галин Методиев. – Специално благодаря на Християн Тотев, който допринесе много за нашия успех! Като цяло българският национален отбор беше изключително сплотен и покори поредния си исторически връх. Не случайно за първи път в историята на родния кикбокс България зае втората позиция в общото класиране по спечелени медали на това европейско първенство. На шампионата на Стария континент българите спечелиха общо 89 отличия, от които 30 златни, 23 сребърни и 36 бронзови. Пред нас са само бойците на Великобритания с 97 медала – 48 златни, 27 сребърни и 22 бронзови.”

На Евро-2023 край Босфора взеха участие в стиловете на ринг и на татами общо 1640 състезатели от 38 държави. България беше представена от 97 кикбоксьори.

Шуменецът Мариян Петков стартира с победа над украинец в стила “лоу кик”, в категория до 86 кг при юношите старша възраст, но загуби битката за европейската титла на финала срещу боец от Гърция.

На крачка от златния медал остана и Атанас Ханджиев, който се състезава в категория до 67 кг при юношите старша възраст в стила “К-1”. За втори път, след 2021 г., той заслужи европейската вицешампионска титла. Наско започна с победа над сърбин, после преодоля боец от Белгия, но във финалния двубой беше спрян от състезател на домакините от Турция.

В категория до 70 кг в стила “К-1” при девойките старша възраст Йолина Димитрова завоюва бронзово отличие, след като загуби на полуфинала от представителка на Турция.

Още с дебюта си на международния ринг Мирослав Атанасов записа класическа победа с 3:0 съдийски гласа над сърбин в категория до 67 кг при юношите младша възраст в стила “К-1”. След това, обаче, той загуби полуфиналната си битка с украинец и стана носител на бронзов медал от Евро-2023.

Следващото голямо предизвикателство пред националите на СК “Шуменска крепост” e Световното първенство по кикбокс за мъже и жени в Португалия, което ще се състои от 17 до 27 ноември. За него се готвят двама елитни бойци от шуменския клуб, които вече са покорявали световния връх – Полина Галинова в стила “К-1” (в категория до 56 кг при жените) и Мариян Петков в стила “лоу кик” (в категория до 86 кг при мъжете).

 

2 596 преглеждания