Областният управител връчи почетен плакет на легендата в щангите Иван Иванов

Споделете с:

Областният управител д-р Владимир Йолов се срещна днес с легендарния щангист и старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов, като му връчи почетен плакет и поздравителен адрес.

“Уважаеми г-н Иванов, приемете сърдечните ми поздравления по случай постигнатите забележителни резултати от Вашите състезатели на наскоро завършилото Европейско първенство по вдигане на тежести – заяви д-р Владимир Йолов. – Първото място на България в отборното класиране е поредният грандиозен успех, резултат на дългогодишни усилия, всеотдаен труд и висок професионализъм. С висок дух Вие преодолявате предизвикателствата и работите за издигане престижа на българския спорт. Бъдете горди с постиженията си и с труд, упоритост и амбиция реализирайте още по-високи резултати. Желая Ви здраве и нови успехи!”

„Нашето желание е всеки, който прославя област Шумен, да получи заслуженото уважeние и почит!“ – уточни д-р Йолов. На срещата днес присъства и заместник-областният управител Николай Колев.

От своя страна Иван Иванов подари на областния управител паметната книга “Българската спортна слава”, която представя успехите на родния спорт в периода от 1949 до 2021 година.

“Благодаря, че ми оказахте тази чест да бъда посрещнат в Шумен по този начин! – сподели олимпийският шампион по вдигане на тежести на Летните игри в Барселона през 1992 г. – Това, което направихме сега в Тирана (спечелихме общо 23 медала) се случи преди 30 години на европейското в Унгария, когато с моето участие имахме пет европейски шампиона. Но успехът ни в Тирана не съм го постигнал сам – това е благодарение на моя екип, с който работим много добре. Това са седем треньори, масажист и лекар, без които това нямаше как да се случи. Сега имаме личностни проблеми във федерацията. Толкова години работя с тези момчета, затова те са признателни и отговарят на нападките. Нека някои хора се замислят какви щети нанасят не само на щангите, но и на целия български спорт, защото такива проблеми съществуват и в други федерации. Дали аз ще бъда там или не, те ще продължат да правят това, което могат. Въпросът е дали ще постигнат същите успехи?…“

Новината днес е, че Иван Иванов е готов да се върне в родния си град и да работи за развитие на спорта сред подрастващите. „От 11 години съм начело на националния отбор и всяко нещо си има край. Намерението ми е да се върна в Шумен и да работим за развитието на спорта сред децата и младежите, говорим за всички спортове, за които има място къде да се практикуват, включително и за вдигането на тежести“ – обяви соченият за един от най-успешните състезатели и треньори в българските щанги.

Той е получил пълна подкрепа от областния управител в Шумен д-р Владимир Йолов, който сподели на пресконференцията пред журналистите: „Г-н Иван Иванов има интересни идеи и предложения, за които Областна администрация ще окаже необходимото съдействие. Шумен има нужда още по-усилено и целенасочено да развива различните видове спорт, а младото поколение трябва да бъде привлечено и поощрявано да спортува.“

По думите на областния управител, това може да се реализира с обединените усилия на училищата и специалистите треньори, като Областна администрация ще проведе разговори с директорите на училища за подкрепа на тази инициатива. „След закриването на спортното училище, все по-малко деца се докосват до спорта в ранна възраст, което да им даде възможност за избор към кой вид спорт да се насочат. Идеята ни е съвместно с училищата да създадем спортни центрове, където има подходяща инфраструктура и където децата да могат да спортуват, като впоследствие да развиват уменията си и в спортните клубове“ – каза д-р Владимир Йолов. Той съобщи другата “гореща” новина, че от днес експерт в Областна администрация ще отговаря за връзките с Министерството на младежта и спорта и ще подпомага спорните клубове за кандидатстването им за финансиране от европейските фондове.

“Бъдете сигурни, че спортът е здраве!” – подчерта Иван Иванов и официално заяви, че след приключване на ангажиментите му към националния отбор, ще се завърне в родния си град. „Ще се опитаме да направим нещо ново за Шумен. Под формата на свободно избираем час в училищата да влязат различни видове спорт, като по този начин повече деца да започнат да спортуват и да се популяризира спортът“ – обяви почетният гражданин на Шумен.

„Шумен има нужда още по-усилено и целенасочено да развива спортът. Има спортове, които в нашия град нямат представителства. Младото поколение има нужда да се развива. Това може да стане, когато г-н Иванов се завърне в своя роден град Шумен” – каза д-р Йолов и допълни, че оборудване и екипировка за съответния вид спорт, който ще развива училището, ще бъдат осигурени от спонсори. “Има такива хора, които искат да помагат“ – уточни областният управител и прогнозира, че идеята би могла да се реализира още в началото на тази учебна година в училищата, които разполагат с подходящи спортни бази.

365 преглеждания