Пътят на киокушин карате в Шумен навърши 40 години

Споделете с:

Тържественото честване „40 години киокушин карате в Шумен“ се състоя на 8 септември в хотел „Шуменско плато“. Празникът събра три поколения шуменци, които през различните периоди на спортния клуб „Киокушин“ са свързани с развитието на бойното изкуство.

За начало се сочи 1978 година, когато клубът започва активно да участва в спортния календар на българската общност „Киокушинкай“, която се занимава с карате. Но известно време и преди това основите се полагат от групи деца и младежи, които тренират джудо и карате, ръководени от първите си наставници Митко Колев, Валери Петков, Иван Иванов. Тренировъчният процес е свързан с много трудности – липса на свободни зали или налагане на временни забрани, защото някои институции тогава са смятали, че заниманията с карате представляват обществена опасност. Настоящият председател на СК „Киокушин“ сенсей Стоян Обретенов, който също е сред първите радетели за развитието на карате в Шумен, още си спомня как в началото, почти две години, тренировките са започвали в 6 часа сутринта в спортна зала „Юнак“, поради нейната голяма натовареност през деня със занимания по други спортове. Клубът е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел през 1989 г.

Детско-юношеската школа на шуменския СК „Киокушин“ е сред водещите във Федерация Българско Карате „Киокушин“. За изминалия период 16 състезатели от клуба са играли с националния екип: Цветелина Владикова, Виталий Маринов, Дияна Лалева, Богомил Тихолов, Георги Йорданов, Ивелина Петрова, Джанер Шюкри, Давид Алексанян, Каан Шюкри, Цветан Урумов, Григор Христов, Калоян Георгиев, Ахмед Сабри, Енгин Мустафа, Радостин Ганчев, Марк Червенков. Първата националка на шуменския клуб Цветелина Владикова има четири медала от европейски първенства за жени – един сребърен и три бронзови (те са спечелени с екипа на АСКК „Тракия“ в Пловдив, където тя сега живее). Богомил Тихолов е два пъти европейски шампион за юноши старша възраст. Каан Шюкри пък притежава пълен комплект от медали след участията си в европейски първенства – златен, сребърен и бронзов. С вицешампионски титли от европейски състезания са още Дияна Лалева и Ивелина Петрова, която има в актива си и бронзов медал. С бронзови отличия са също Джанер Шюкри, Давид Алексанян, Енгин Мустафа и Цветан Урумов. От участия в държавните първенства шуменските каратисти са завоювали общо 430 медала – 154 златни, 124 сребърни и 151 бронзови.

В началото на тържественото честване отец Красимир отслужи празничен водосвет. Под ръководството на сенсей Даниел Димитров беше реализирана атрактивна демонстрация на бойни умения по карате, която завърши с впечатляващи изпълнения на шивари. С купи за принос в развитието на карате бяха отличени вестник „Шуменска заря“, екипът на тв предаването „Оле“ (Живко Жечев и Панайот Калудов), спортният журналист Иван Серафимов и директорът на областната дирекция на МВР в Шумен старши комисар Ялчън Расим, който също е тренирал карате в СК „Киокушин“. Почетни плакети бяха раздадени на Красимир Събев от Министерството на младежта и спорта, Даниел Даулов от община Шумен и на директора на ЦПЛР-Ученическа спортна школа „Хан Крум“ Валентин Савчев, както и на всички ветерани от клуба. Специален плакет беше връчен и за община Шумен, а Даниел Даулов прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Шумен Любомир Христов до СК „Киокушин“.

От името на родителите на децата, които тренират в клуба, Деница Загорчева отличи с грамоти „Най-добър треньор“ сенсей Стоян Обретенов и сенсей Даниел Димитров.

Спомените обединиха всички, събрали се на тържеството. А програмата продължи с много песни и с кръшни български хора. Сенсей Даниел Димитров отправи специален поздрав на японски език към първата националка в клуба Цветелина Владикова, която пожела нови успехи на всички състезатели и треньори в шуменския СК „Киокушин“.

281 преглеждания