Румен Христов се готви за маратона в Чикаго

Споделете с:

Почетният гражданин на Шумен Румен Христов, който на 19 август ще навърши 25 години, успешно завърши магистратура по специалността „Компютърни науки“ в най-престижното висше учебно заведение в света – Масачузетския технологичен институт в САЩ. Младият шуменец сега работи в екипа на университетския преподавател професор Дина Катаби. В Масачузетския технологичен институт те разработват нов начин за мониторинг на жизнените показатели на пациентите в болница (или дори вкъщи), при който не е необходимо да се носят никакви устройства за проследяване. Но, освен иновативният продукт, към който са насочени актуалните научни занимания на Румен, той намира свободно време и за спорт. Играл е в отбора на университета по футбол. Няколко пъти е участвал в по-късите дистанции на маратона на Бостън. В края на юли пробяга за първи път и класическото разстояние от 42.195 км на маратона в Сан Франциско.

„Съвсем наскоро успях успешно да завърша маратона на Сан Франциско – споделя Румен Христов. – Беше страхотно преживяване и едно от най-трудните неща, за които съм се подготвял. Най-важната част от състезанието бяха 18-те седмици на обучение, водещи до него. През тези седмици бягах 80 пъти за общо 723 мили (1164 км) или почти по 6 мили на ден средно, т. е. много. Също по време на процеса станах много добър в носенето на смешни дрешки за борба със снега или жегата, готвенето и яденето на въглехидрати, и проследявайки прогнозата за времето през следващите 5 дни… Времето, с което завърших маратона, беше с 10 % по-бавно от целта ми отпреди 4 месеца, но изненадващо не съм (много) разочарован. Никога не съм мислил, че ще кажа следното за каквато и да е конкуренция, която съм взел на сериозно, но: „Радвам се, че бях щастлив на финала!“

Младият шуменец вече се е записал за участие и в маратона на Чикаго, щата Илинойс, САЩ. Той се сочи за един от най-престижните в света, редом до тези в Лондон, Берлин и Ню Йорк. През миналата година в маратона на Чикаго се включиха повече от 40 000 състезатели, а край трасето се събраха над един милион зрители. При мъжете победител стана бронзовият медалист в маратона от олимпиадата в Рио 2016 Гейлън Руп, който преодоля дистанцията от 42.195 км за 2 часа, 9 минути, 20 секунди и стана първият американец, спечелил маратона в Чикаго през последните 15 години. При жените триумфира трикратната олимпийска и петкратна световна шампионка Тирунеш Дибаба от Етиопия с резултат 2 часа, 18 минути, 31 секунди.

Маратонът в Чикаго през 2018 година стартира на 7 октомври. Нека да стискаме палци и да пожелаем успех на Румен Христов в бягането на класическата дистанция!

150 преглеждания