Уикипедия изпревари общинския съвет в Шумен! Защо?

Споделете с:

В Деня на българския спорт – 17 май и почти три месеца преди 50-годишния си юбилей легендата в българските щанги Иван Иванов бе удостоен с Почетния знак на президента.

По време на тържествената церемония, на която присъства и чаровната съпруга на Иван – Снежана, президентът Румен Радев заяви: „Нашите спортисти неведнъж ни дават повод да се чувстваме горди като българи и години наред разнасят славата на Родината по света. Те вдъхват вяра, че не само можем да мерим сили с най-големите, но и да ги побеждаваме.“

Почетния знак на президента получиха още треньорката по художествена гимнастика и хореограф Нешка Робева, плувецът Петър Стойчев, боксьорът Кубрат Пулев и състезателката по борба Taйбе Юсеин.

Обществото има бъдеще, ако отдава дължимото на своите герои и тези отличия са олицетворение на нашата признателност към българските спортисти, които обединяват нацията с невероятните си постижения“, подчерта още президентът.

Спортната кариера на Иван Иванов стартира в родния му град Шумен през 1984 г. Той е олимпийски шампион по вдигане на тежести през 1992 г. в Барселона (категория до 52 кг), 4 пъти световен шампион, 5 пъти европейски, подобрил е 4 световни рекорда. От 2011 г. до сега е старши треньор на националния отбор на България, който тази година стана европейски първенец.

Спомням си през лятото на 1992 г. как много шуменци възторжено посрещнаха пред общината Иван Иванов, който се завърна от Барселона с олимпийска титла. За съжаление, си спомням и как през пролетта на 2016 г. общинският съвет в Шумен се „засуети“ около предложението на група журналисти Иван Иванов да стане почетен гражданин и самият той, може би за да измъкне местния парламент от конфузната ситуация, официално помоли да не се разглежда това предложение.

Ще бъде ли изтрито онова срамно гласуване в стил „едно към гьотере“ в общинския съвет преди 5 години?

Удивително е, че по този засукан казус популярната в цял свят Уикипедия е категорична: тя представя Иван Иванов като почетен гражданин на Шумен!

И веднага възниква актуалният въпрос: кое е наложително да се редактира – свободната енциклопедия в Интернет (чиито сървъри са в САЩ) или нереализираното предложение, внесено в общинския съвет?!

Предполагам, че на Иван Иванов вече му е „все тая“ – когато човек е обиден, той не се обръща назад… Но за нас, всички шуменци, остава горчилката да се чувстваме достатъчно гузни…

И без никакво колебание, от името на скромната ни медия – сайтът „WWW.ZASHUMEN.BG“ („За Шумен“) – чиято мисия е закодирана в името му. отправям официално публична покана до председателя на общинския съвет в Шумен г-жа Ася Аспарухова да входира предложение: Иван Иванов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Какво по-достойно от това, когато Иван Иванов е в края на своята активна и успешна кариера на спортист и треньор, в Шумен да го посрещнем от олимпиадата в Токио като наш почетен съгражданин!

256 преглеждания