Футболът обедини моряци, монаси и професори

Споделете с:

Едва ли този турнир, който вече е с 18-годишна история, има аналог в света. Той е създаден от вечната любов към футбола, от неостаряващото аматьорско дръзновение и от чистото приятелско отношение. Той се превърна и в най-желания мост на дружбата между Шумен и Варна…

В този турнир футболната игра обединява мъже на по-зряла възраст, но които са доста разнородни от гледна точка на своето професионално призвание. На терена излизат монаси от Варненско-Великопреславската митрополия, моряци от военноморския спортен клуб “Варна” и винаги надъханите за победи легендарни шуменски ветерани, нарекли себе си “професорите”.

Любопитно е също, че и терените, на които се играят мачовете, са различни – те са с изкуствена настилка, с покритие от сгурия, върху пясъка на плажната ивица край морето или на класическия затревен терен.

Този уникален турнир стартира през 2004 г. с благословията на тогавашния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който беше голям фен на футбола и с удоволствие се включваше в срещите. В игра сме виждали и настоящият адмирал Емил Ефтимов, който е началник на отбраната. Много впечатляващо участие записа и израсналият в шуменската футболна школа Илия Попов, който има завиден стаж в първенствата на майсторската “А” група. Сред най-активните организатори на този не вписан в официалния спортен календар турнир е Христо Христов, който се сочи за най-успешния президент в историята на шуменския футболен клуб.

По традиция, победителите вдигат триумфално шампионската купа. Обикновено се отличават с индивидуални призове още най-добрият вратар, голмайсторът на турнира и най-добрият футболист.

След почти тригодишна пауза, заради Ковид-пандемията, турнирът отново възкръсна. Домакин на футболното събитие беше Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” във Варна. Заместник-началникът на училището капитан I ранг Емил Йорданов, който е от Шумен, най-сърдечно поздрави всички участници, събрани на новата спортна база на ВВМУ.

В домакинското дерби моряците победиха с класическия резултат 3:0 тима на свещениците, след като до почивката все още нямаха отбелязан гол.

Във втория мач шуменските професори изнесоха футболна лекция на представителния отбор на Варненско-Великопреславската митрополия. Още през първото полувреме Стефан Димитров и Георги Недялков реализираха за 2:0, а след почивката двата състава удължиха своя игрови “отдих” – монасите, защото явно се умориха, а шуменци – за да съхранят сили за финалния мач…

В кулминация на турнира се превърна мачът между моряците и професорите. Домакините вложиха много старание и хъс, диктуваха и по-динамичното темпо на играта. Закономерно те поведоха с 2:0. Шуменци също търсеха верния път към вратата на моряците, но успяха само да намалят преднината им на 2:1 след точното попадение на Банко Банков.

Така в крайното класиране начело застана отборът на ВМСК “Варна”, на втора позиция са шуменските професори, на трета – съставът на монасите.

Футболните професори играха с екипа на ФК “Волов”, а техен селекционер беше свежият ветеран Георги Луладжиев, който навремето е защитавал вратарския пост.

Ето и съставът на шуменци, чиято средна възраст е 56 години: д-р Бисер Митев, д-р Детелин Димов, д-р Христо Добрев (най-добрият вратар на турнира), Стефан Димитров, Павел Караиванов, Мариян Миков, Банко Банков, Нелчо Александров, Георги Недялков, Красимир Георгиев, Георги Георгиев, Емил Стефанов.

384 преглеждания