„Шумен“ и „Днепрянка“ в „зеления коридор“ на спортната дружба

Споделете с:

Спомняте ли си първото международно спортно събитие в новооткритата зала „Арена Шумен“, което се състоя на 12 септември 2018 година?

Тогава се игра приятелската среща между женските хандбални отбори на „Шумен 98“ и на „Днепрянка“ от украинския град Херсон. И в този мач има много символика – от една страна хандбалът е сред емблематичните спортове за двата града, а от друга – Шумен и Херсон са побратимени вече шест десетилетия.

И не случайно по-късно три украинки облякоха екипа на “Шумен 98”. Като журналист правих интервюта с тях и ми направи впечатление, че и трите бяха завладени от амбицията да станат шампионки на България с отбора на “Шумен 98”. И наистина с тяхната игра допринесоха тимът ни да изглежда по-свеж и боеспособен.

Вратарката Ирина Плотко имаше блестящи прояви в своето поле и беше отличена за добрата си защита със специален приз. Но, когато настъпи пандемията от Ковид-19, тя се завърна в Украйна. И само седмица преди началото на войната с Русия тя роди своя прекрасен син, за което получи безброй поздравления от бившите си съотборнички.

Чаровната Альона Божко също се завърна в родния Херсон и се омъжи. Сега тя живее в близкия град Николаев, където се включи в състава на местния женски хандбален отбор “Реал”. Неотдавна отбеляза поредния си рожден ден на фона на взривовете и бомбите в своя град.

В България остана единствено Кристина Иванова, която е от Киев. След като напусна Шумен, тя спечели Купата на България с отбора на “Етър-64” (Велико Търново) за 2021 година, а съвсем наскоро триумфира за втори път с купата, но този път с екипа на ХК “Бяла” (Русенско). Само ще допълня, че в град Бяла (където има паметник на националния ни герой от Шумен Панайот Волов до лобното му място край река Янтра) играят още шест от бившите титулярни състезателки на “Шумен 98” – гардът Кръстина Касабова, голмайсторката Ирене Иванова, вратарката Станислава Стоянова, румънката Юлиана Таке, Христиана Драганова и Лидия Бакърджиева. Кметът на Бяла Димитър Славов нарече Кристина Иванова героиня, защото след началото на войната тя успя да влезе в обсадената украинска столица и да изведе от там майка си, с която вече са заедно в България.

По всичко изглежда, че първенството по хандбал за жени в Украйна няма да продължи, докато има военни действия. А трябва да подчертая, че “Днепрянка” е сред традиционните фаворити за шампионската титла, като херсонските “пирани” (както наричат хандбалистките) десет пъти са носители и на Купата на Украйна по плажен хандбал.

Винаги ме е трогвал всеки жест на подкрепа и наистина се развълнувах, когато научих, че в тези трудни времена към ХК “Днепрянка” вече има подадени ръце за помощ. От Букурещ (Румъния) се обадили, че местният хандбален клуб е готов да приеме на пълна издръжка 5/6 състезателки от херсонския отбор до края на военните действия срещу Украйна. Обадил се и президентът на хандбален клуб „Gas Anagennisi Artas“ (Гърция). Клубът, с който преди почти 9 години херсонки са играли в турнира „ЕХФ КУП“. Президентът на гръцкия клуб предложил да приеме в град Арта и напълно да осигури (настаняване, храна и обучение) целия състав на „Днепрянка“ до края на войната в Украйна.

“Благодарим на Европейската хандбална общност, че са с нас, търсят начини да помогнат на цивилните и са готови да създадат всички условия за херсонските хандбалистки в чужбина” – написа по този повод клубното ръководство на ХК “Днепрянка”.

В тази връзка бих искал да напомня, че и ние, шуменци, също би трябвало да бъдем солидарни и да помогнем на ХК “Днепрянка”. Това може да се реализира и чрез обявената от сдружение “Стопанска камара – Шумен” и община Шумен ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ “Помощ за пострадалите в побратимения град Херсон”.

281 преглеждания