Мариян Петков покори световния връх по кикбокс

Споделете с:

Младият национал от СК “Шуменска крепост” Мариян Петков триумфира със Световната купа още при своя дебют при мъжете в категория до 86 кг в стила “лоу кик”. Днес той убедително заслужи шампионската титла на ринга в унгарската столица Будапеща, след като на финала не остави никакви надежди на Кжищов Камински от Полша и го победи с 3:0. По пътя към върха елитният шуменски боец се наложи безкомпромисно над двама състезатели от Полша, Босна и Херцеговина също с класически резултати – 3:0.

Веднага след феноменалния си успех Мариян Петков попадна в прегръдките на своя личен треньор Галин Методиев, който се сочи за един от най-добрите наставници по кикбокс в България. Шампионът е изключително благодарен и на другия много опитен треньор в шуменския клуб Християн Тотев, както и на своите съотборници, които са му спаринг-партньори в тренировъчната зала. Сред публиката в Будапеща беше и бащата на носителя на Световната купа – Марио Петков.

Специално за новинарското онлайн издание WWW.ZASHUMEN.BG Мариян Петков отговори на два блиц-въпроса. На първия: как се чувстваш на световния връх? Отговорът беше лаконичен: “Много добре!“ На втория: на кого посвещаваш тази своя победа? Отговорът: “На всички, които ме подкрепят истински!“

Мариян е само на 18 години. През миналата година в Италия стана световен шампион за юноши старша възраст. Сега направи изключително успешна крачка при мъжете. Очевидно перспективите пред него са много. Най-близката от тях изглежда е предстоящото Световното първенство за мъже и жени през месец ноември в Албуфейра, Португалия.

Другият шуменски национал е Атанас Ханджиев. Той се състезава при юношите старша възраст в категория до 67 кг в стила К-1. На ринга в Будапеща Атанас спечели двубоите си срещу представители на Украйна и Беларус. На финала 16-годишният шуменец загуби от украинец.

В 28-ото издание на Световната купа в Унгария, който е един от най-престижните и най-стари турнири, включени в календара под егидата на WAKO, участват общо 2001 кикбоксьори от 43 държави. България се представя от 113 бойци в 199 теглови категории и във всички стилове на кикбокса.

 

3 273 преглеждания