Шуменските национали с пет медала на Евро 2023 по карате

Споделете с:

С пет медала – 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови, се завръщат националите на Сдружение карате клуб “Киокушин” от побратимения на Шумен унгарски град Дебрецен, който беше домакин на Европейското първенство по шинкиокушин карате за състезатели във възрастовите групи до 16, до 18 и до 20 години.

С шампионска титла триумфира в категория до 70 кг при младежите до 20 години Иван Иванов. Той не остави никакви надежди на своите съперници на татамито в дисциплината “кумите” и постигна феноменални победи. Това е втората европейска титла за Ванко, който вече има завидни успехи в състезания на Стария континент. Възпитаникът на сенсей Даниел Димитров – III дан, донесе през миналата година и първия медал за шуменския клуб в дисциплината “ката”.

При юношите до 18 години, в категория до 60 кг, шампионът от Евро 2022 в София Калоян Марчев беше много близо до възможността да си защити титлата, но загуби финалния двубой и се завръща със сребърно отличие.

В същата възрастова група трима от младите национали на СКК “Киокушин” направиха дубъл на бронзовите си медали от Европейското първенство през миналата 2022 година. В Дебрецен те отново останаха само на крачка от финала, въпреки страхотното си представяне. Чаровната Стивалина Кръстева показа неудържим боен дух и мощна амбиция за победа при девойките в категория до 50 кг. Красимир Събев – до 65 кг, и Симеон Белчев – до 70 кг, също демонстрираха добра техника и физическа подготовка при юношите. И все пак категоричното предимство на тримата е, че пред тях има още много големи перспективи и всички вярваме, че натрупаният им опит ще ги доведе до евротитлите в най-близко бъдеще.

Само добри думи могат да се кажат и за другите национали от шуменския клуб, които дадоха всичко от себе си и не заслужаваха да останат извън зоната на медалите. Сполучлив е дебютът на Данита Загорчева и Владимир Машев в най-младата възрастова група – до 16 години. При жените до 21 години чаровните Силвия Желева и Йоана Терзиева бяха в една категория – до 55 кг, но съдбата не им предложи да играят евентуално на “шуменски финал” на Евро 2023. Може би това се отлага за малко по-късно на следващите издания на европейските шампионати.

Председателят на СКК “Киокушин” сенсей Стоян Обретенов – III дан, който е с ранг на международен съдия и ръководи съдийската колегия на Федерация Българско Карате Шинкиокушин, също показа респектираща роля край татамито в Дебрецен.

В крайна сметка представителите на шуменския СКК “Киокушин” затвърдиха поредното си изключително силно представяне на европейското татами, като спечелиха почти половината от всичките 12 медала на целия ни национален отбор. Българите се завръщат от Унгария общо с 3 златни, 3 сребърни и 6 бронзови отличия.  

 

2 184 преглеждания