Венци и цветя за Деня на Европа

Споделете с:

Шумен почете паметта на загиналите във Втората световна война и отбеляза Деня на Европа. Представители на различни институции, просветни, културни организации и граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

В обръщението си към гражданите командирът на военното формирование 54060 подп. Георги Георгиев припомни, че на 9 май преди 78 години се слага край на най-жестоката и унищожителна война в Европа, която историята познава.

„78 години ни делят от онзи момент, в който последните артилерийски залпове по фронтовете се сливат в мощен артилерийски салют на победата. Светът си отдъхва от ужасите, от терора и от все още димящите камери на концлагерите.

В септемврийските дни на 1944 г. в гигантската битка се включват и българските воини. Завинаги ще остане в историята техният героизъм при Ниш, Стражин, Страцин, Куманово, при  Оролик, Грабово, при Драва, Мур и Чаковац. Те изписаха нови светли страници в историята на българската бойна слава“, каза подп. Георгиев.

В словото си той определи 9 май като ден на мъдростта, защото е символ на единството, мира и просперитета на Европа. Победата е на всички страни и армии, воювали срещу хитлерофашизма, затова е еднакво достоен да бъде и ден на победата.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, народният представител Ралица Тодорова, областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, общински съветници, общественици, военнослужещи и граждани.

163 преглеждания