Кметът Любомир Христов поздрави призьори на националните ученически олимпиади

Споделете с:

Победители и отлично представили се шуменски ученици на националните ученически олимпиади представиха постиженията си през учебната 2022–2023 година на среща с кмета на Шумен Любомир Христов. 45 момчета и момичета от ППМГ „Нанчо Попович“ се завърнаха с медали, дипломи и грамоти от участията си в Националните кръгове на олимпиадите по информатика, география и икономика, физика, лингвистика, техническо чертане, информационни технологии и гражданско образование. 8 от тях се класираха на първо, второ и трето място, а останалите, макар и извън тройката, показват отлични резултати в най-значимите ученически състезания у нас.

Срещата се проведе в зала 363 на Общината. В нея участваха директорката на училището Вилиола Любенова и преподаватели по различните дисциплини, които помагат на своите възпитаници да се представят достойно и да прославят училището и града си.

С най-високи резултати е Даниел Койнов от 10 клас, който завоюва първо място в групата си на Националната олимпиада по физика и трето място на Националната олимпиада по информатика. Трета в групата си в Националната олимпиада по информатика е и Симона Христова от 9 клас. От години учениците от шуменската математическа гимназия се класират на призовите места в олимпиадите и състезанията по информатика. Общо 16 ученици от 9, 10, 11 и 12 клас на ППМГ „Нанчо Попович“, подготвени от техните ръководители Бисерка Йовчева и Димитър Добрев, участваха в Националната олимпиада по информатика през март в София и постигнаха много добри и отлични резултати.

Техническото чертане е другата дисциплина, в която шуменската математическа гимназия традиционно дава много добра подготовка. 11 са учениците в челните позиции на олимпиадата през април тази година в София. Марио Нейков от 8 клас се класира първи в първата състезателна група на Националната олимпиада по техническо чертане, постигайки максималния брой точки. Веднага след него, на второ място, само с една точка разлика се нареждат Лъчезар Колев и Евгени Маринов.

Първа във втората състезателна група на Националната олимпиада по техническо чертане е Александра Василева от 12 клас, а на второ място след нея е Александра Янева от 10 клас. Александра Василева и Елизабет Красимирова се отличиха и като лауреати на олимпиадата, а това означава, че специално за тях МОН ще отпусне по 1 допълнителна бройка за университетите, в които двете момичета желаят да продължат своето образование.

Поздравления за отличното им представяне получиха и участниците във финалните кръгове на олимпиадите по география и икономика, лингвистика, информационни технологии и гражданско образование.

Сред учениците има и такива, които вече са приети в СУ „Св. Климент Охридски“ и в университети в Кралство Нидерландия.

„Много се гордеем с вашите постижения и смятам, че наше задължение е да ги популяризираме, да създаваме по-добра среда за живеене в Шумен и по-добри условия за обучение. Учете се, доказвайте се, постигайте успехи. Ако можете, върнете се тук. Шумен има нужда от вас. Ако пък намерите своята реализация другаде, не забравяйте родния град.“ С тези думи кметът Любомир Христов се обърна към младите хора в залата.

Общинският съветник Бисерка Йовчева и преподавател по информатика припомни, че Шумен е сред общините, които имат най-добре разработена програма за подпомагане на даровити деца. „Макар и с неголеми суми, но общината подпомага ученици, класирали се на национални и международни състезания. А това е израз на уважение и признание за вашия труд“, добави Йовчева.

Директорът Вилиола Любенова благодари на учениците и на учителите за старанието и положения труд. „Без упоритостта на учениците и без отдадеността на учителите тези резултати нямаше да бъдат факт. Всички ваши постижения са ни много скъпи, но бих искала отново да припомня, че нашата школа по техническо чертане, която създаде Даринка Вълкова, е най-добра в страната и заслужава да се говори за нея.“ Така Любенова изрази удовлетворението си от постиженията на ученици и учители.

Кметът Любомир Христов подари на училището картина на шуменския художник Валентин Кулев и плакет с изображение на Мадарския конник.

181 преглеждания