Международен турнир по ускорен шах и блиц в Шумен

Споделете с:

Шумен ще бъде домакин на Международен турнир по ускорен шах и блиц, който ще се проведе от 28 до 30 юли в Арена Шумен. Състезанието се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов и с подкрепата на Община Шумен.

Рекорден брой състезатели ще се включат в тазгодишното издание на турнира. Над 200 шахматисти от България, Канада, Германия, Италия, Хърватия, Северна Македония, Гърция, Турция, Румъния, Русия, Украйна, Индия и Либия са подали заявки за участие, съобщиха организаторите. „Сред тях са 12 гросмайстори, 11 международни майстори, FIDE-майстори и още много силни шахматисти. Тук ще бъдат и двама световни шампиони за юноши през 80-те години на миналия век – гросмайстор Кирил Георгиев, който е поставен под номер 1, и състезателят на Спортен клуб по шахмат „Шумен“ гросмайстор Васил Спасов от Търговище. Очертава се изключително силно състезание. В надпреварата се очакват и рекорден брой деца“, каза на специална пресконференция в зала 203 на общинската администрация директорът на турнира Атанас Димитров.

Президентът на шуменския клуб Илиян Хараланов допълни, че е рекорден и наградният фонд за състезанието – 20 000 лева. Той благодари на администрацията за доброто партньорство и не скри амбицията на организаторите да превърнат Шумен в шахматна столица на България. Шумен „Работим за това целенасочено в продължение на повече от четири години. Изградихме най-модерният шахматен дом. Успяхме да запалим по шахматната игра стотици деца от шуменските училища. Провеждаме занятия с над 350 ученици и 80 от тях вече постоянно тренират и участват в състезания от името на СКШ „Шумен“, каза президентът на клуба.

Турнирът по ускорен шах се играе на контрола от 15 минути, плюс 10 секунди на ход в 9 кръга. С 3 минути, плюс 2 секунди на ход ще разполагат участниците в блиц турнира.

Откриването е в петък (28 юли) от 13.00 часа, като надпреварата стартира в 14,30 часа. През първия ден ще се изиграят 4 от общо 9-те кръга на турнира по ускорен шах. В събота ще се проведат още 3 кръга. В 15,30 часа ще започне блиц турнирът. В неделя от 10,00 часа са последните 2 кръга от състезанието по ускорен шах и след 13,00 часа ще бъдат обявени и наградени най-добрите в надпреварата. Входът за зрители е свободeн.

Главен съдия в двата турнира е Милен Петров, IA, помощник-съдия е Петромир Панайотов, NA. Директор на състезанието е мм Атанас Димитров.

 

343 преглеждания