Пъстри дефилета и фермерски базар на „Шумла“

Споделете с:

Фолклорният фестивал „Шумла“ тази година ще се състои  в центъра на Шумен пред сградата на общината от 22 до 24 септември. За първа година и фермерски базар ще съпътства фестивалните дни. 20 щанда на български производители ще бъдат подредени по бул. „Славянски“ от пешеходната пътека за театъра до историческия музей. Това е един от новите моменти в събитието, каза на брифинг заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. Фестивалната програма в петък и събота ще започва с дефиле на танцовите състави, които ще участват във фолклорния празник.

“Близо 50 са формациите, подали заявки за тазгодишното издание на „Шумла“. Шествията ще тръгват в 17.00 часа  от Градската градина и ще продължат до сградата на общината по пешеходната зона, след което съставите ще излязат на сцената. Ще бъдат подредени близо 500 седящи места за публиката,“ обясни още Косев.

В събота, на 23 септември от 10.00 до 14.00 часа в локалното платно пред общината ще бъде открита кулинарната изложба-базар. 30 заявки за участие в нея са получени до понеделник. 11 септември.

Изложбата „Кулинарно пътуване във времето“ е една от съпътстващите прояви на фолклорния фестивал „Шумла“. Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, етнолог и преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“,  ще оценява участниците в конкурсната програма на кулинарната изложба.

Фолклорният фестивал „Шумла“ ще завърши в неделя, на 24 септември. С участието на танцовите формации „Омая“, „Гайтани“ и „Шарена черга“ от 11.00 часа пред сградата на общината ще бъде организирана хоротека, с която ще бъде закрито четвъртото издание на фестивала.

922 преглеждания