Шумен посрещна финала на 70-то издание на Международната колоездачна обиколка на България

Споделете с:

За втори път в историята на състезанието чешки състезател триумфира в колоездачната обиколка на България. Михал Шуран спечели 70-то издание на надпреварата.

Последният етап от Сливен до Шумен с дължина 128 километра бе спечелен с финален спринт от Микеле Гацоли, представител на Astana. За италианеца това е втори етапен успех в обиколката.

Носител на жълтата фланелка стана Михал Шуран от ATT Investments, следван от Микеле Гацоли (Астана) и Феликс Щели (EF Nippo)

Шуран взе и бялата фланелка на червени точки за най-добър катерач.

Зеленото трико за най-активен състезател бе спечелено от унгареца Жолт Истлщекер, докато най-добър млад състезател стана Лука Йени от Team EF Education-NIPPO Development.

От българите най-напред се класира Мартин Папанов, който стана шести в генералното класиране.

Специална награда получи най-добре представилият се роден състезател до 23 години – Габриел Грозев.

Отборно класиране:

Voster ATS Team

ATT Investments

Education First

70-ата обиколка на България за първи път в своята история завършва в Шумен, а догодина се навършват 100 години от първото ѝ издание.

Кметът Любомир Христов поздрави участниците в 70-тата колоездачна обиколка на България и връчи наградата на победителя в етапа Сливен – Шумен Микеле Гацоли от Астана, както и специалната награда на кмета на Шумен – купа и плакет с изображение на Мадарския конник на най-добре представилия се български състезател до 23 години Габриел Грозев.

Любомир Христов честити на победителите. Той поздрави всички участници и организаторите на състезанието. „За нас е чест да посрещнем Колоездачната обиколка на България в Шумен. Благодарим за спортния хъс, за красивата надпревара, за преживяванията и емоциите, които ни поднесохте. Благодарим на спонсорите, без които вероятно нямаше да преживеем тези вълнуващи моменти. Благодарим на федерацията и на нейния председател г-н Кузов, защото колоездачната обиколка на България се превърна в истински празник за шуменци и за любителите на този спорт“, каза кметът.

Председателят на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов също поздрави победителите, участниците, организаторите, спонсорите и партньорите на надпреварата и сподели, че се обмисля възможността следващото издание, когато ще се отбележи 100-годишнината от първата колоездачна обиколка на България, да стартира от Шумен – от тук, където е поставено началото на българската държава. Той връчи специални плакети на Жечко Кюркчиев – управител на “Теси” ООД, и на Валери Тодоров – управител на “Метарекс” ООД, с посланието: “Искрено ви благодаря за подкрепата при провеждането на 70-ата колоездачна обиколка на България!”

250 преглеждания