52-во издание на рали „Стари столици“ 2023

Споделете с:

Шумен e домакин на 52-то издание на най-старото рали в България „Стари столици“ 2023. Автомобилното състезание ще се проведе на 5 и 6 август, следващата събота и неделя. Скоростната надпревара е втори кръг от Българския рали шампионат.

Близо 90 % от трасето вече е подготвено, обясни  Даниел Даулов – ст. експерт по младежки дейности, спорт и туризъм в Община Шумен. На пресконференция в Общината той каза, че работници от общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ подготвят терена за ралито и до края на седмицата строителните дейности ще приключат.

Отговорникът по сигурността на ралито Данчо Данчев представи накратко двата състезателни дни. Той припомни, че скоростните отсечки са 10, като в първия ден пилотите ще преминат през Велики Преслав, Върбица и край язовир „Тича“. Предвиден е и специален етап в града с дължина 2.30 км, който стартира в 19.30 часа от Арена Шумен. Трасето преминава покрай двете кръгови кръстовища, по ул. „Васил Друмев“ до пазара и обратно. С градския етап ще завърши първият ден от състезанието. Всички места, където публиката може да наблюдава надпреварата, ще бъдат обезопасени с ленти и указателни табели. През следващия ден рали „Стари столици“ продължава по Шуменското плато – през Лозево, Новосел и по отсечката „Валерий Великов“, която ще носи допълнителни бонус точки.

Идеята на организаторите е Арена Шумен да се превърне в своеобразен център на състезанието, коментира заместник-директорът на ралито Пламен Стоев от АСК „Шумен аутоспорт“. Щабът, сервизният парк, откриването, церемониалният старт и финалът ще бъдат на паркинга до залата. Церемонията по награждаването на победителите е насрочена за 14.00 часа и ще се състои на стъпалата пред централния вход на Арената. Ще бъдат осигурени екипи на МВР, на Пожарна безопасност, медицинска помощ, частна охранителна фирма ще се грижи за сигурността на екипите. След финала на последния етап „Валерий Великов“ ще има 30 минутен преход, по време на който медии и граждани ще имат възможност да контактуват със състезателите, да усетят настроението им, да поискат автографи, за да има повече празничност и емоция както за състезателите, така и за публиката.

279 преглеждания