Представиха книга и филм, посветени на литературния критик Иван Карадочев

Споделете с:

Книга и филм за литературния критик Иван Карадочев (1951-2021 г.) бяха представени в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен по повод навършването на една година от кончината му.

Автор на филма „Мъдрецът и прошката“  е известният български журналист Симеон Идакиев. Той е сниман в родния град на Карадочев – Троян, в Медвен и Шумен.

Книгата „За литературата, живота и всичко останало“ съдържа критически текстове за литературата, критиката и литературната теория от Иван Карадочев, интервюта и спомени за интелектуалеца. Изданието бе представено от проф. д. ф. н. Христо Трендафилов и доц. Теменуга Тенева.

„Безспорно Иван Карадочев е една значима фигура, както в културния, литературно-критическия живот на Шумен, така и в известен смисъл в национален мащаб. Най-силната му част е, разбира се, критиката, също и неговата обществена дейност, както и дейността му като председател на кръжока по литературна критика в Шуменския университет”, сподели проф. д. ф. н. Христо Трендафилов, който е бил състудент на Карадочев.

Книгата и филмът се реализираха от СНЦ „Клуб култура за Шумен“ с финансовата подкрепа на Община Шумен. А за осъществяване на честването в памет на Иван Карадочев подкрепа даде и бившият областен управител в Шумен д-р Владимир Йолов. Той поднесе и разкошен букет с цветя на съпругата на литературния критик Мина Карадочева.

Много вълнения и сълзи сред присъстващите в залата предизвикаха спомените на водещия на паметното честване Николай Калев – управител на СНЦ “Клуб култура за Шумен”, който е бил много близък приятел на Иван Карадочев.

 

 

348 преглеждания