Среща-разговор за образованието с акад. Николай Денков, проф. Нели Димитрова и д-р Бисерка Йовчева

Споделете с:

Как да се изградят и развият STEM кабинети във всички училища и какво трябва да се промени в подхода към учениците?

Каква да бъде функцията на Регионалните управления на образованието, за да бъдат максимално полезни на директорите и учителите?

Това са някои от темите, които обсъждаха директори на училища от Шумен и областта с водача на листата на ПП-ДБ в 30 МИР акад. Николай Денков – учен, университетски преподавател и бивш министър на образованието и науката.

Участниците в срещата споделиха мнения и предложения от практиката за наредбите на МОН в средното образование и административната тежест за учителите, която има нужда от облекчаване. Продължаващата квалификация на учителите също беше сред основните теми.

В разговора се включиха още двама кандидати за народни представители от ПП-ДБ от Шумен – проф. Нели Димитрова – заместник-декан по учебната дейност и образователните политики на Педагогическия факултет в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, и Бисерка Йовчева – доктор по методика на обучението по информатика и ръководител на едни от най-добрите български състезатели по програмиране.

Домакин на срещата в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” бе дългогодишният преподавател по методика и управление на образованието проф. Нели Димитрова, която я определи не като политическа, а като възможност да се говори открито по проблемите на образованието. Според нея, няма невъзможни неща, а приоритет на проф. Нели Димитрова е завръщането на младите хора по родните им места.

“Няма как да постигнем успех, ако не променим нещата!” – категоричен бе водещият на срещата г-н Денков, който е академик на БАН и професор в СУ „Св. Кл. Охридски“, член е на Европейската научна академия и на работна група в Европейската космическа агенция. Работил е в Япония, Франция и САЩ. Той е в първия 1 % на най-влиятелните учени в света в своята сфера. От 2014 до 2016 г. е бил заместник-министър, през 2017 и 2021 г. – служебен министър, а през 2021-2022 г. – министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

“Трябва да накараме учителя да си повярва в себе си!” – апелира Бисерка Йовчева, която се включи онлайн в срещата. Тя е почетен професор на Шуменския университет, създател и ръководител на Школата по математика „А & Б“ в Шумен. Инициатор и организатор е на Националния есенен турнир по информатика, който прерасна в международен, както и на Европейската младежка олимпиада по информатика. Почетен гражданин на Шумен.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления.

575 преглеждания