Военен ветеран-столетник стана “Почетен гражданин на община Каспичан”

Споделете с:

Ветеранът от Втората световна война Никола Пенчев, който навърши столетие на 8 декември миналата година, беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Каспичан“ на специално тържество, организирано в село Златна нива. Плакетът му беше връчен от кмета на община Каспичан Милена Недева в местното народно читалище “Васил Левски – 1927”.

Бившият редник от Българската армия беше поздравен най-сърдечно от кмета на село Златна нива Ивайло Пенев, от областния управител в Шумен проф. Христо Христов, от заместник-председателя на Общинския съвет в Каспичан Александър Райков, от началника на Шуменския гарнизон полковник Добромир Добрев, от началника на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, от командването  на 29 механизиран батальон, който е наследник на Седми пехотен преславски полк, от председателя на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) подполковник от запаса Николай Калев и от бившия областен управител д-р Владимир Йолов, който сякаш обобщи всички с думите: “Г-н Никола Пенчев е достоен пример за младото поколение как се отбраняват и пазят границите на България. Той е личен пример за подражание. Нека да му пожелаем здраве и дълголетие!”

Прочетено бе поздравително писмо и от председателя на СВВБ доцент д-р Иван Сечанов. С негова заповед бяха удостоени с наградния знак „За признателност“ ветеранът Никола Пенчев, председателят на Общинския съвет в Каспичан Ралица Тодорова и кметът на село Златна нива Ивайло Пенев.

Във войната през есента на 1944 г. Никола Пенчев е участвал като картечар. През октомври на позицията между село Страцин и хребета Стражин (сега в Република Северна Македония) той е бил ранен в крака от избухнала германска мина. “И както бях залегнал така и те косят ниско и ме удари – спомня си българският боец. – Върнаха ме в Пловдив, кракът ми бе опериран, два месеца лежах в болница.”

Споделя още, че войната го е научила да бъде благодарен човек. “Научих се да не се натъжавам от загубите, а да се гордея с постигнатото” – допълва Никола Пенчев. И в навечерието на 101-ия си рожден ден гледа на живота позитивно. Рецептата му за дълголетие е съвсем простичка: “Добри мисли, упорит труд и сплотено семейство! Да живееш в мир и в хармония с хората! Радвай се на всеки нов ден и го изпълвай със смисъл!” А младите съветва: “Най-вече да не са алчни!”

По думите на дъщеря му Виолета, на младини Никола Пенчев бил “луда глава”. Като баща е много строг, но винаги честен, прям и справедлив. Роден и израснал е в Згориград – село на няколко километра от град Враца. През 1947 г., заедно с братята и сестрите си – цялото му семейство се е преселило в село Златна нива. Никола работил в свинефермата на тогавашното ТКЗС в селото, в завода за тухли “Керамат” в Каспичан, в железопътния транспорт…

Сега сутрин денят му започва с чаша кафе. Не е придирчив към храната. Не пие алкохол, но предпочита бирата. С тъга следи случващото се в света, особено войната в Украйна.

В салона на местното читалище „Васил Левски – 1927“ беше изнесен концерт в чест на почетния гражданин Никола Пенчев с участието на лъчезарните момичета от танцов състав „Настроение“ към НЧ “Пробуда – 1928” в гр. Каспичан, на Миглена Стоянова от вокално студио „Звездици“ в общинския център и на певческата група „Вечна младост“ в село Златна нива.

Някак твърде символично настъпи и кулминацията на този празник, посветен на героя-фронтовак. Войнишкото му сърце не издържа на изкушението да гръмне три пъти с ретро-пушката “Манлихера” – модел 1903 г., с която неотлъчно до него, облечен като български войник от Втората световна война беше представителят на НД “Традиция” Йовчо Иванов.

 

670 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *