Военен ветеран-столетник стана “Почетен гражданин на община Каспичан”

Споделете с:

Ветеранът от Втората световна война Никола Пенчев, който навърши столетие на 8 декември миналата година, беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Каспичан“ на специално тържество, организирано в село Златна нива. Плакетът му беше връчен от кмета на община Каспичан Милена Недева в местното народно читалище “Васил Левски – 1927”.

Бившият редник от Българската армия беше поздравен най-сърдечно от кмета на село Златна нива Ивайло Пенев, от областния управител в Шумен проф. Христо Христов, от заместник-председателя на Общинския съвет в Каспичан Александър Райков, от началника на Шуменския гарнизон полковник Добромир Добрев, от началника на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, от командването  на 29 механизиран батальон, който е наследник на Седми пехотен преславски полк, от председателя на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) подполковник от запаса Николай Калев и от бившия областен управител д-р Владимир Йолов, който сякаш обобщи всички с думите: “Г-н Никола Пенчев е достоен пример за младото поколение как се отбраняват и пазят границите на България. Той е личен пример за подражание. Нека да му пожелаем здраве и дълголетие!”

Прочетено бе поздравително писмо и от председателя на СВВБ доцент д-р Иван Сечанов. С негова заповед бяха удостоени с наградния знак „За признателност“ ветеранът Никола Пенчев, председателят на Общинския съвет в Каспичан Ралица Тодорова и кметът на село Златна нива Ивайло Пенев.

Във войната през есента на 1944 г. Никола Пенчев е участвал като картечар. През октомври на позицията между село Страцин и хребета Стражин (сега в Република Северна Македония) той е бил ранен в крака от избухнала германска мина. “И както бях залегнал така и те косят ниско и ме удари – спомня си българският боец. – Върнаха ме в Пловдив, кракът ми бе опериран, два месеца лежах в болница.”

Споделя още, че войната го е научила да бъде благодарен човек. “Научих се да не се натъжавам от загубите, а да се гордея с постигнатото” – допълва Никола Пенчев. И в навечерието на 101-ия си рожден ден гледа на живота позитивно. Рецептата му за дълголетие е съвсем простичка: “Добри мисли, упорит труд и сплотено семейство! Да живееш в мир и в хармония с хората! Радвай се на всеки нов ден и го изпълвай със смисъл!” А младите съветва: “Най-вече да не са алчни!”

По думите на дъщеря му Виолета, на младини Никола Пенчев бил “луда глава”. Като баща е много строг, но винаги честен, прям и справедлив. Роден и израснал е в Згориград – село на няколко километра от град Враца. През 1947 г., заедно с братята и сестрите си – цялото му семейство се е преселило в село Златна нива. Никола работил в свинефермата на тогавашното ТКЗС в селото, в завода за тухли “Керамат” в Каспичан, в железопътния транспорт…

Сега сутрин денят му започва с чаша кафе. Не е придирчив към храната. Не пие алкохол, но предпочита бирата. С тъга следи случващото се в света, особено войната в Украйна.

В салона на местното читалище „Васил Левски – 1927“ беше изнесен концерт в чест на почетния гражданин Никола Пенчев с участието на лъчезарните момичета от танцов състав „Настроение“ към НЧ “Пробуда – 1928” в гр. Каспичан, на Миглена Стоянова от вокално студио „Звездици“ в общинския център и на певческата група „Вечна младост“ в село Златна нива.

Някак твърде символично настъпи и кулминацията на този празник, посветен на героя-фронтовак. Войнишкото му сърце не издържа на изкушението да гръмне три пъти с ретро-пушката “Манлихера” – модел 1903 г., с която неотлъчно до него, облечен като български войник от Втората световна война беше представителят на НД “Традиция” Йовчо Иванов.

 

132 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.